Πώς να προλάβετε και να εντοπίσετε την υποθρεψία

Η υποθρεψία αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα υγείας που σχετίζεται με χαμηλή ποιότητα ζωής, νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Αποτελεί μια κατάσταση στην οποία υπάρχει ανεπάρκεια ή περίσσεια (ανισορροπία) ενέργειας, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας μετρήσιμες δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα (σχήμα, μέγεθος και σύνθεση), τη λειτουργία του οργανισμού και την έκβαση τυχόν ασθενειών.

c700x420

Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. Όμως, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν κίνδυνο ανεπαρκούς θρέψης.

Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μεγαλύτερης ηλικίας να αποφύγει την κακοθρεψία.

“το γήρας δεν είναι ασθένεια – είναι δύναμη και επιβίωση, θριαμβεύει πάνω από όλα τα είδη των αντιξοοτήτων και των απογοητεύσεων, των δοκιμών και των ασθενειών “

Maggie Kuhn – Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα  των  ηλικιωμένων, γνωστή για την ίδρυση του κινήματος Gray Panthers

Πώς αρχίζει η υποθρεψία

Οι αιτίες της υποθρεψίας μπορεί να φαίνονται απλές – μικρή ποσότητα φαγητού ή μια διατροφή ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, όμως, η υποθρεψία συχνά προκαλείται από έναν συνδυασμό βιοχημικών, κοινωνικών και ψυχολογικών θεμάτων. Για παράδειγμα:

 • Προβλήματα υγείας. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν συχνά προβλήματα υγείας, όπως η άνοια ή οδοντιατρικά προβλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη όρεξη ή προβλήματα στο φαγητό. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο είναι μια χρόνια ασθένεια, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, η δυσκολία στην κατάποση ή στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μια πρόσφατη νοσηλεία, ή μια μειωμένη αίσθηση της γεύσης ή της οσμής.
 • Περιοριστικές δίαιτες. Διατροφικοί περιορισμοί – όπως δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος, πρωτεΐνες ή ζάχαρη – μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, αλλά θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην ανεπαρκή διατροφή.
 • Περιορισμένο εισόδημα. Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν πρόβλημα με την αγορά τροφίμων, ειδικά αν λαμβάνουν ακριβά φάρμακα.
 • Μειωμένη κοινωνική επαφή. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που τρώνε μόνοι τους δεν μπορούν να απολαύσουν γεύματα όπως και πριν, χάνοντας το ενδιαφέρον τους στο μαγείρεμα και το φαγητό.
 • Κατάθλιψη. Η θλίψη, η μοναξιά, η έλλειψη υγείας, η έλλειψη κινητικότητας και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη – προκαλώντας απώλεια της όρεξης.
 • Αλκοολισμός. Μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να παρέμβει στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να είναι σε έλλειψη, αν το αλκοόλ υποκαθιστά τα γεύματα.

Προβλήματα που προκαλούνται από την υποθρεψία

Η υποθρεψία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων
 • Κακή επούλωση των πληγών
 • Μυϊκή αδυναμία, που μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και κατάγματα

Επιπλέον, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αδιαφορία για φαγητό ή έλλειψη όρεξης, συσχεραίνοντας την κατάσταση.

Συμπτώματα και εντοπισμός υποθρεψίας

Ο υποσιτισμός συχνά είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί, ιδιαίτερα σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Η σταδιακή εγκαθίδρυσή του, μπορεί να καταστήσει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό του.

Μερικά από τα συμπτώματα και τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια της όρεξης
 • Απώλεια βάρους – χαλάρωση στα ρούχα, δαχτυλίδια, κοσμήματα, οδοντοστοιχίες
 • Κόπωση, απώλεια ενέργειας
 • Μειωμένη ικανότητα σε συνήθη καθήκοντα
 • Μειωμένη σωματική απόδοση – για παράδειγμα, δεν είναι σε θέση να περπατήσουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα όπως συνήθως
 • Μεταβαλλόμενη διάθεση – ο υποσιτισμός μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη και το λήθαργο
 • Δυσκολία συγκέντρωσης

Ο εντοπισμός των προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο μπορεί να βοηθήσει μετέπειτα στην πρόληψη των επιπλοκών:

 • Παρατηρήστε τις διατροφικές συνήθειες του αγαπημένου σας προσώπου. Περάστε χρόνο μαζί του κατά τη διάρκεια των γευμάτων στο σπίτι, όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
 • Προσέξτε για τυχόν απώλεια βάρους. Βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να παρακολουθεί το βάρος του στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε για άλλα σημάδια της απώλειας βάρους, όπως αλλαγές στο πως ταιριάζουν τα ρούχα στο σώμα τους.
 • Να είστε σε εγρήγορση. Εκτός από την απώλεια βάρους, η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει κακή επούλωση των πληγών, εύκολη δημιουργία μωλώπων και οδοντικά προβλήματα.
 • Γνωρίστε τα φάρμακα του αγαπημένου σας προσώπου. Πολλά φάρμακα επηρεάζουν την όρεξη, την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε άτομα με υποθρεψία

Ακόμη και μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να ωφελήσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Για παράδειγμα:

 • Συνεργαστείτε με τον ιατρό σας. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει απώλεια βάρους, ο γιατρός του μπορεί να προσδιορίσει τυχόν παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή. Για παράδειγμα την αλλαγή των φαρμάκων που επηρεάζουν την όρεξη, την αναστολή όλων των περιορισμών στη δίαιτα μέχρι ο αγαπημένος σας να τρώει πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου για την υποστήριξη της διατροφής του.
 • Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχετέ του για παράδειγμα ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, προϊόντα ζύμης και κράκερ, φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά. Συνοδέψετε το γιαούρτι του με ψιλοκομμένα καρύδια, βρώμη, φρούτα και δημητριακά. Προσθέστε επιπλέον ασπράδια σε ομελέτα και χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά. Προσθέστε  τυρί στο σάντουιτς, στα λαχανικά, στις σούπες,  στο ρύζι και στα ζυμαρικά.
 • Κάντε ενδιαφέροντα τα άνοστα τρόφιμα. Κάντε μια περιορισμένη διατροφή πιο ελκυστική, χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού, βότανα και μπαχαρικά. Αν υπάρχει απώλεια γεύσης και όσφρησης, πειραματιστείτε με καρυκεύματα στις συνταγές.
 • Προγραμματίστε την κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ. Ένα φρούτα ή τυρί, μια κουταλιά ταχίνι ή φυστικοβούτυρο σε ψωμί ή ένα smoothie φρούτων μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά και θερμίδες.
 • Μετατρέψτε τα γεύματα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Καλέστε το αγαπημένο σας πρόσωπο στο σπίτι για γεύμα. Ενθαρρύνετε τον να τρώει μαζί με άλλους.
 • Ενθαρρύνετε την τακτική σωματική δραστηριότητα. Καθημερινή άσκηση – ακόμα κι αν είναι ελαφριά μπορεί να τονώσει την όρεξη και να ενισχύσει τα οστά και τους μυς.

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των θεμάτων διατροφής, μπορούν να προωθήσουν την καλή υγεία, την ανεξαρτησία και την αύξηση της μακροζωίας.

DSC_5705

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Κλιν. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Clinical Nutrition

longevityway@gmail.com

6974720902

Έχεις απορία;

Στείλε μου την ερώτηση σου:

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα του

cropped-tel1.jpg

Posted on Σεπτεμβρίου 21, 2014, in τρίτη ηλικία, υποθρεψία, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ, ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ, ΥΓΕΙΑ, θρέψη and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: