Η ποικιλία τροφίμων κατά το πρώτο έτος της ζωής βοηθά στην προστασία κατά των αλλεργιών

Ένα ευρύ φάσμα τροφίμων κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αλλεργικών παθήσεων. Πρόσφατη μελέτη σε συνολικά 856 βρέφη παρουσίασε μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης έκθεσης σε ορισμένα τρόφιμα κατά το πρώτο έτος της ζωής και την προστασία από την μετέπειτα εξέλιξη των αλλεργιών.

παιδική διατροφική αλλεργία

Η διατροφή έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών. Η πρώιμη έκθεση σε μια σειρά διαφορετικών τροφίμων αυξάνει την αποδοχή των αντιγόνων αυτών των τροφών από το ανοσοποιητικό σύστημα ενδεχομένως με την απόκτηση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων (δηλαδή περισσότερα διαφορετικά είδη τροφίμων στη διατροφή), είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για αλλεργικές παθήσεις. Ειδικότερα, η εισαγωγή ορισμένων τροφίμων βρέθηκε να οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια, όταν εισάγονται κατά το πρώτο έτος της ζωής φαίνεται να έχουν υψηλή προστατευτική δράση έναντι του άσθματος και των αλλεργιών στα τρόφιμα. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά με λιγότερη ποικιλία στα τρόφιμα είχαν επίσης αυξημένη πιθανότητα για υψηλότερα επίπεδα του αντισώματος IgE (μόριο που παράγεται από τον οργανισμό σε απόκριση προς ένα αντιγόνο), το οποίο εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση. Όταν τα παιδιά ελέγχθηκαν στην ηλικία των έξι, μια λιγότερο ποικιλόμορφη δίαιτα οδήγησε σε λιγότερες πρωτεΐνες που συνδέονται με την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προωθεί την καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης κατά των δικών μας κυττάρων.

Ένα άλλο εύρημα αφορούσε τη σημασία της ηλικίας κατά την οποία εισήχθησαν τα τρόφιμα. Μελετώντας τα αποτελέσματα της διαφορετικότητας της διατροφής,  μετά από έξι μήνες και μετά το ένα έτος, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά υψηλότερη προστατευτική δράση κατά των αλλεργιών μετά από ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, το χρονικό διάστημα μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους είναι ένα σημαντικό διάστημα για την έκθεση σε μια ποικιλία τροφίμων για τη μείωση του κινδύνου για αλλεργικές παθήσεις.

Τα επίπεδα των αλλεργικών παθήσεων ήταν σημαντικά υψηλότερα  σε παιδιά με δύο γονείς αλλεργικούς από παιδιά χωρίς γονείς με αλλεργίες, και ένα μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με έναν ή και τους δύο γονείς αλλεργικούς είχαν χαμηλή ποικιλομορφία στη διατροφή από εκείνα που οι γονείς τους  δεν είχαν ιστορικό αλλεργιών.

Οι τρέχουσες συστάσεις για παιδιά υποστηρίζουν την εισαγωγή στερεάς τροφής στους  έξι μήνες, και όχι νωρίτερα από τους τέσσερις μήνες.

Η εξασφάλιση της εισαγωγής μιας ευρείας ποικιλίας τροφίμων κατά τη βρεφική ηλικία, κυρίως μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών, μπορεί να έχει προληπτική δράση κατά της εμφάνισης παιδικής αλλεργίας.

Πηγή: http://www.eufic.org

Roduit C, Frei R, Depner M, et al. (2014). Increased food diversity in the first year of life is inversely associated with allergic diseases. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 133(4): 1056-1064

bio image4

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Κλιν. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Clinical Nutrition

longevityway@gmail.com

6974720902

Ρωτήστε τον ειδικό:

Posted on Ιουλίου 5, 2014, in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, βρεφική διατροφή and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: