Γονιμότητα και Διατροφή: Συστάσεις

Για μερικά ζευγάρια, η τεκνοποίηση είναι γρήγορη και εύκολη. Για άλλα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η υπογονιμότητα είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει 1 στα 6 ζευγάρια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής. Το 18-30% αυτών των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ωορρηξία ή τη λειτουργία, τη μορφολογία και την ποσότητα του σπέρματος.

Διαφορετικά τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών, συστήνονται για να βελτιώσουν πολλές πτυχές της γονιμότητας όπως την ωορρηξία, τη λειτουργία σπέρματος, τη στυτική λειτουργία, και τη λίμπιντο.

συστάσεις γονιμότητα και διατροφή_ Longevity Way

 

Αν και αρκετές θεραπευτικές επιλογές για την υπογονιμότητα είναι διαθέσιμες, το μεγάλο κόστος τους και η συχνότητα των ανεπιθύμητων συνεπειών θέτουν ως στόχο τον εντοπισμό των δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.

Έχει βρεθεί στο παρελθόν, ότι το βάρος σώματος, η σωματική δραστηριότητα και διάφοροι διαιτητικοί παράγοντες, σχετίζονται με την υπογονιμότητα, λόγω των διαταραχών της ωορρηξίας. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες (αύξηση της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μέσω της τροποποίησης της διατροφής), o έλεγχος του βάρους, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και ο ποιοτικός τρόπος ζωής, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ωορρηξία. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο μπορούν να προωθήσουν τη γονιμότητα είναι άγνωστος, όπως επίσης και το ποσοστό των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να προληφθούν.

Συχνά, η υπογονιμότητα συνδέεται με ειδικά θέματα όπως η απόφραξη των σαλπίγγων στη γυναίκα, το χαμηλό ή καθόλου σπέρμα του άνδρα – προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν ειδικό ιατρό γονιμότητας και θεραπείες, όπως η εξωσωματική ή τεχνητή γονιμοποίηση.

Οι λόγοι της υπογονιμότητας είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστούν αφού συχνά τα προβλήματα είναι υποκλινικά. Πριν λοιπόν, τις συνήθεις θεραπείες γονιμότητας τα ζευγάρια μπορούν να προσπαθήσουν μόνα τους με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα τους να βοηθηθούν. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να βοηθήσουν και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας , και απλά θέλουν να ενισχύσουν τη γονιμότητα τους.

 

Διατροφή για αύξηση της γονιμότητας

 • Καταναλώστε κυρίως ψάρια όπως ο γαύρος,η γλωσσα, η ρέγγα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος. Αυτή η ομάδα ψαριών αποτελούν μια μοναδικά πλούσια πηγή ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή γονιμοποίηση λόγω της αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων που προστατεύουν τα κύτταρα του σπέρματος από την οξείδωση και το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων,καθώς και την κινητικότητα και τη μορφολογία τους.
 • Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένου λίπους: το βούτυρο, η μαργαρίνη, το πλήρες γάλα και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και το ορατό λίπος στο κρέας και τα πουλερικά αποτελούν πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων
 • Αποφύγετε τα Trans λιπαρά οξέα που παρασκευάζονται με υδρογονωμένα λιπαρά οξέα (πχ μαργαρίνη, τα φαγητά τύπου fast food, τηγανιτά προϊόντα εμπορίου τα αρτοποιήματα και τα κατεψυγμένα προϊόντα εμπορίου), τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο στειρότητας.
 • Αντικαταστήστε ανθυγιεινά trans λιπαρά οξέα με πιο υγιεινά είδη, όπως τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί) ή πολυακόρεστα λίπη (μουρουνέλαιο, λινέλαιο, αβοκάντο)
 • Αυξήστε την καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητες σε αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη C) τα οποία προστατεύουν το σπέρμα και DNA του σπέρματος από την οξείδωση και μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.
 • Προτιμάτε λαχανικά και φρούτα βιολογικά και εποχής. Τα συμβατικά προϊόντα περιέχουν επιβλαβή ζιζανιοκτόνα και φυτοφαρμάκα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ανδρική και όσο και την γυναικεία γονιμότητα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
 • Καταναλώστε δημητριακά στη φυσική τους μορφή. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες, σημαντικές βιταμίνες, και έχουν ανοσοποιητικές ιδιότητες. Οι ίνες είναι απαραίτητες αφού βοηθούν το σώμα μας να απαλλαγεί από την περίσσεια ορμονών και κρατούν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και εξευγενισμένα λευκά τρόφιμα και τα δημητριακά, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι. Αντίθετα επιλέξτε ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κινόα και καστανό ρύζι.
 • Αύξηστε την πρόσληψη των φυτικών πρωτεϊνών (πχ. όσπρια, σόγια) και μειώστε την πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών (πχ κόκκινο κρέας).
 • Καταναλώνετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο – όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά / ζυμαρικά ολικής άλεσης, φασόλια και αποφύγετε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων (πχ. γλυκίσματα, καραμέλες, αναψυκτικά, συμπυκνωμένους χυμούς).
 • Καταναλώστε ξηρούς καρπούς που είναι καλή πηγή των ωμέγα-3,  βιταμίνη Ε, σελήνιο και συνένζυμο Q10. Ειδικά τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν σχεδόν 100% των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο ανά τεμάχιο. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο αφού κανονικά βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπέρμα, και έχει αντιοξειδωτική δράση,  προστατεύοντας τα ωάρια από τη οξείδωση.
 • Καταναλώστε καθημερινά τρόφιμα που περιέχουν συνένζυμοQ10 (λάχανο, καρότα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια κα) τα οποία μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες παραμέτρους του σπέρματος (πχ την κινητικότητα του σπέρματος).  Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη τροφών που περιέχουν συνένζυμοQ10 μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για πρόσθετα συμπληρώματα.
 • Προσλαμβάνετε 18 mg / ημέρα σιδήρου από τις τροφές – κρέας θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, φασόλια.
 • Προσλαμβάνετε φυλλικό οξύ (400 μικρογραμμάρια) ημερησίως πριν την εγκυμοσύνη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού σας (καλές πηγές: σπανάκι, πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, αρκετά φρούτα).
 • Προσλαμβάνετε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη γονιμότητα (καλές πηγές: όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί, κρέας).
 • Πίνετε άφθονο νερό και αποφεύγεται τα ανθρακούχα ροφήματα.

 

Διατήρηση υγιούς βάρους / ΔΜΣ και γονιμότητα

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλές σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη τύπου 2, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου (ενδομητρίου, μαστού, παχέος εντέρου). Οι ελλιποβαρείς γυναίκες βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Το κλειδί για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν είναι οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γονιμότητα μειώνεται έχοντας ένα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) < 20 ή > 25 kg/m2. Έχει βρεθεί ότι η γονιμότητα των γυναικών με ΔΜΣ > 25 kg/m2 είναι χαμηλότερη από γυναίκες στα φυσιολογικά όρια ΔΜΣ ( 20-25 kg/m2 ). Η γονιμότητα είναι μικρότερη στις γυναίκες με μεγάλο ή ακανόνιστο κύκλο, ακόμη και όταν ο ΔΜΣ είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Φυσική δραστηριότητα και γονιμότητα

Η άσκηση είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική δράση, αφού μειώνει το στρες και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής. Η καρδιαγγειακή βελτίωση διατηρεί την γλυκαιμική ισορροπία από την αυξημένη ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Η σωματική αδράνεια είναι η επικίνδυνη για την υγεία (διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες). Για τις ενήλικες γυναίκες συστήνεται 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα.

 

Κάπνισμα, αλκοόλ και γονιμότητα

Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για μια γυναίκα και το μωρό της, όπως η πρόωρη γέννηση, οι γενετικές ανωμαλίες και η βρεφική θνησιμότητα.

Το κάπνισμα συνδέεται με κύκλο μικρού μήκους, ιδιαίτερα σε γυναίκες που καπνίζουν τουλάχιστον 1 πακέτο / ημέρα. Οι γυναίκες που καπνίζουν μισό πακέτο / ημέρα έχουν σημαντικά πιο μεταβλητή φάση έμμηνου ρήσης από τις μη καπνίστριες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα καπνίσματος, τόσο πιο πιθανός γίνεται ο κίνδυνος υπογονιμότητας λόγω ωορρηξίας και  των σύντομων έμμηνων κύκλων.

Παραμένει ασαφές από τα στοιχεία, αν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα, καθώς υπάρχουν λίγες μελέτες. Μια μελέτη με περισσότερα από 10.000 ζευγάρια, συνέδεσε την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (> 8 ποτά / εβδομάδα), αλλά όχι τη μέτρια κατανάλωση με μείωση της γονιμότητας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής συμβουλεύει ότι αν δεν μείνετε έγκυος μετά από 12 μήνες από την τακτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις – ή μετά από έξι μήνες, αν είστε γυναίκα άνω των 35 ετών – ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας.

Ζητήστε τη βοήθεια του διαιτολόγου σας για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα ενίσχυσει τη γονιμότητα, τη δική σας και του συντρόφου σας. 

 

bio image4

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Κλιν. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Clinical Nutrition

longevityway@gmail.com

6974720902

 

Ρωτήστε τον ειδικό:

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα του 

cropped-tel1.jpg

 

Αναφορές

 • Ko, E, Y. Sabanegh S. (2014)The Role of Nutraceuticals in Male Fertility  Urologic clinics of north americ
 • M. Polito, et al. (2011) Diet and male infertility Journal of Andrological Sciences 2011;18:60-6
 • Agarwal & L. H. Sekhon (2010) The role of antioxidant therapy in the treatment of male infertility. Human Fertility, December 13(4): 217–225
 • Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility. Obstet Gynecol. 2007 Nov;110(5):1050-8.
 • Barron M. Fertility Literacy for Women in Primary Care Settings. The Journal for Nurse Practitioners Volume 9, Issue 3, March 2013, Pages 161–165
 • Moos, Merry-K, et al. Healthier women, healthier reproductive outcomes: recommendations for the routine care of all women of reproductive age. AJOG Volume 199, Issue 6, Supplement B , Pages S280-S289, December 2008
 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preconception Health and Health Care; Planning for Pregnancy http://www.cdc.gov/preconception/planning.ht

Posted on Νοέμβριος 7, 2013, in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: