Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας στο διαβήτη τύπου 2

Οι έρευνες προτείνουν ότι η κανέλα έχει πιθανά χρήσιμες φαρμακευτικές  ιδιότητες στη θεραπεία του διαβήτη.

cinammon

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση της γλυκόζης του αίματος όπως επίσης και στα επίπεδα της χοληστερόλης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μελέτες σε άτομα με προδιαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη και με μεταβολικό σύνδρομο αποδείχτηκε ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει τι γλυκαιμικό έλεγχο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πολυφαινόλες της κανέλας παρουσιάζουν ιδιότητες της ινσουλίνης και κινητοποιούν την εναπόθεση γλυκόζης στους σκελετικούς μύες και στο λιπώδη ιστό.

Αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν τα εκχυλίσματα και η σκόνη κανέλας έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, ο κύριος παράγοντας αυτής της ευεργετικότητας είναι η ποσότητα των ενεργών συστατικών που περιέχουν, οι πολυφαινόλες MHCP. Τα συστατικά αυτά που περιέχονται στην κανέλα μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης, μειώνοντας τη γλυκαιμία.

Οι σύγχρονες οδηγίες για τη θεραπεία του διαβήτη συνιστούν διατήρηση στα φυσιολογικά όρια ή κοντά στα φυσιολογικά όρια της γλυκαιμίας με επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) να είναι μικρότερα του 7%. Πρόσφατη  έρευνα έδειξε σημαντική κλινικά μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) με συμπληρωματική χορήγηση κανέλας  αν και στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν μόνο άτομα με κακώς ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 2 (HbA1c>7%).

Επίσης φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα κανέλας τόσο σημαντικότερη είναι η μείωση στα επίπεδα γλυκόζης. Παρόλα αυτά δεν έχει εξεταστεί η ανεκτικότητα μεγάλων δόσεων κανέλας με ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής διαβητικής αγωγής γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Ακόμα οι επιδράσεις της κανέλας στα επίπεδα γλυκόζης διαφέρουν ανάλογα με τον πληθυσμό (εθνικότητα), τη συνήθη δίαιτα, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τα όρια των επιπέδων γλυκόζης και τη δόση της κανέλας και κρίνεται απαραίτητη η  εξέταση της επίδρασης αυτών των παραγόντων.

Τέλος έχει επισημανθεί η ικανότητα της κανέλας να καθυστερεί την εκκένωση του γαστρικού περιεχομένου, γεγονός που επίσης μειώνει τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Συνοψίζοντας οι ερευνητές προτείνουν ότι η κατανάλωση κανέλας  στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή και προ διαβήτη. Αν και τα ευρήματα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα πρέπει να διερευνηθούν εκτενέστερα.

Προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλας στα γεύματα σας: στο ρυζόγαλο, στο γιαούρτι στη φρουτοσαλάτα ή μια ράβδο κανέλας στο τσάι σας.

Ναταλία  Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ntelikou_natalia07@yahoo.gr

6974720902

 

Posted on Νοέμβριος 20, 2012, in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

 1. Παπασάββα Κατερίνα

  Καλημέρα σας.Πρόσφατα διάβασα στο διαδίκτυο ότι η κανέλλα που αγοράζουμε δέν είναι η γνήσια αλλά η λεγόμενη κασία,μια απομίμηση η οποία δέν έχει τα ωφέλη της γνήσιας.Τί πρέπει να κάνουμε;Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα σας,
   Η κανέλα Κεϋλάνης και η κασσία είναι συναφή μπαχαρικά προερχόμενα από την ίδια οικογένεια φυτών αλλά και από το ίδιο γένος. Η κανέλα Κεϋλάνης (αληθινή κανέλα) είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβή από την κασσία. Μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά όπως τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και άλλες ιδιότητες (πχ αντιμικροβιακές) και μάλιστα σε ορισμένες μελέτες σε ποντίκια, η κασσία έχει δείξει πιο άμεση διεγερτική δράση της ινσουλίνης.
   Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι το περιεχόμενο στην κουμαρίνη τους. Οι κουμαρίνες είναι φυσικά φυτικά συστατικά που μπορεί να έχουν ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητά πήξης σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη των κουμαρινών κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Ενώ το επίπεδο των φυσικών κουμαρινών στην κανέλα Κεϋλάνης φαίνεται να είναι πολύ μικρό και χαμηλότερο από το ποσό που θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία, το επίπεδο των φυσικών κουμαρινών στην κασσία φαίνεται να είναι υψηλότερο και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ορισμένα άτομα αν καταναλωθεί σε σημαντικές ποσότητες σε τακτική βάση. Για το λόγο αυτό προτείνεται να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες σε κασσία. Όταν χρησιμοποιείται σε συνήθεις ποσότητες είναι απίθανο ότι υπάρξουν κίνδυνοι για την υγεία. Η κατάλληλη δόση της κασσίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του ατόμου, καθώς και διάφορες άλλες συνθήκες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να καθορίσουν τις ασφαλείς δόσεις. Τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το θεράποντα ιατρό σας. Ωστόσο, εάν κάποιος θέλει να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κανέλας, συνιστάται κανέλα Κεϋλάνης.
   Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος για να τις διαφοροποιήσουμε όταν είναι σε σκόνη παρά μόνο αν προσδιορίσουμε με κάποιο τρόπο την πηγή της κανέλας ή καλώντας τον παρασκευαστή του προϊόντος. Μπορούμε όμως εύκολα να ξεχωρίσουμε την κανέλα από την κασσία από το ραβδί τους. Η υφή των ράβδων στην άκρη τους είναι διαφορετική: παχύς μονοκόμματος φλοιός για την κασσία, χωρίς να παρουσιάζει πολλαπλά στρώματα. Στην περίπτωση όμως της κανέλας Κεϋλάνης, ο φλοιός είναι πιο λεπτός με πολλαπλές στρώσεις. Μπορείτε λοιπόν να αλέσετε τα ραβδιά σε σκόνη σε ένα μύλο του καφέ ή στο γουδί.

   Με εκτίμηση,
   Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου
   Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
   ntelikou_natalia07@yahoo.gr
   6974720902

 1. Παράθεμα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας στο διαβήτη τύπου 2 « Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου (και όχι μόνο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: