Η Vogue καταργεί τα ανήλικα και ανορεξικά μοντέλα

Η κίνηση από τα περιοδικά μόδας να μην συνεργάζονται πλέον με μοντέλα κάτω των 16 ετών ή με αυτά που φαίνεται να πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με αυτό τον τρόπο τα μοντέλα θα κάνουν υγιεινή διατροφή, θα έχουν υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες, υγιή ιδιοσυγκρασία, η οποία θα κατευθύνει τα πρότυπα  προς μια υγιή εικόνα του σώματος.

Το Condé Nast International και ο εκδότης των περιοδικών Vogue, ανακοίνωσαν ότι 19 συντάκτες των περιοδικών σε όλο τον κόσμο, συμφώνησαν  να προβάλουν την εικόνα υγιή μοντέλων καθώς επίσης ότι θα πρέπει να ελέγχουν τις ταυτότητες και τις φωτογραφήσεις των μοντέλων για τις επιδείξεις μόδας και τις διαφημιστικές καμπάνιες.

Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην ομάδα ηλικίας 16 -18, καθώς θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως όριο στην πασαρέλα  αφού το 75 % των κοριτσιών που πάσχουν από ανορεξία έχουν ΔΜΣ από 17,5.

Οι εικόνες των ανορεξικών μοντέλων σε περιοδικά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις διατροφικές διαταραχές. Αλλά και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο όπως η γενετική, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η προσωπικότητα, καθώς και η ψυχική υγεία όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή κα.

Όλα αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας. Αλλά τα ΜΜΕ είναι η κινητήρια δύναμη για ένα φαινόμενο που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έτσι, τα ΜΜΕ  θα πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια για προώθηση της ευεξίας στα νέα κορίτσια και όχι μόνο.

Η κίνηση αυτή είναι σημαντική για τον κόσμο της μόδας, δήλωσε το πρώην μοντέλο Sara Ziff, η οποία ξεκίνησε το μόντελινγκ στα 14 και έχει ιδρύσει μια οργάνωση, αφιερωμένη στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μοντέλων ώστε να πείσει τη βιομηχανία της μόδας να παρέχει καλύτερη φροντίδα στα νεότερα μέλη της.
«Τα περισσότερα περιοδικά Vogue ανά τον κόσμο προσλαμβάνουν συχνά ανήλικα μοντέλα και έτσι το να δεσμευτούν στη μη χρησιμοποίηση μοντέλων κάτω από την ηλικία των 16 σηματοδοτεί μια εξέλιξη στη βιομηχανία», τονίζει. «Ελπίζουμε ότι και άλλα επώνυμα περιοδικά μόδας θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική».

Ακόμα, υπάρχει επίμονη κριτική ότι ο κόσμος της μόδας δημιουργεί  σε μεγάλο βαθμό προβληματικά πρότυπα που επηρεάζουν ιδιαίτερα τα ευαίσθητα νεαρά κορίτσια. Η Conde Nast, στην ανακοίνωσή της, αναγνώρισε ότι τα μοντέλα μόδας χρησιμεύουν ως πρότυπα προς μίμηση για πολλές γυναίκες. Μια αλλαγή σε ότι βλέπουν στις σελίδες μεγάλων περιοδικών μόδας θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα των στόχων τους. Τα υγιή μοντέλα – και κυρίως με υγιές βάρος – είναι ένα κρίσιμο σημείο των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα μετά το θάνατο μοντέλων από διατροφικές διαταραχές.

Η Αμερικανική, γαλλική, κινεζική και βρετανική  Vogue είναι μεταξύ εκείνων που θα εφαρμόσουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές στις στήλες τους από τον Ιούνιο. Η Ιαπωνική έκδοση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Το Συμβούλιο των Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής καταδικάζει τη μικρή ηλικία και  προωθεί ένα υγιές περιβάλλον εργασίας.  Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου οι σχεδιαστές υπέγραψαν συμβόλαιο με το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας να χρησιμοποιούν μοντέλα που είναι τουλάχιστον 16.

Οι οργανισμοί μόδας στην Ιταλία και την Ισπανία απαγόρευσαν να ανεβαίνουν στην πασαρέλα μοντέλα που πέφτουν κάτω από ένα ορισμένο όριο Δείκτη Μάζας Σώματος και νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Ισραήλ πέρασε έναν νόμο για τα ανορεξικά μοντέλα.

Επίσης η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι σημαντική για άλλους λόγους. Η χρήση ανήλικων μοντέλων συνδέεται με την οικονομική εκμετάλλευση, τις διατροφικές διαταραχές και την ατελή ή διακεκομμένη σχολική φοίτηση.

Τα περιοδικά δήλωσαν ότι θα ενθαρρύνουν υγιείς συνθήκες εργασίας στα παρασκήνια και οι σχεδιαστές θα εξετάζουν τις συνέπειες των μη ρεαλιστικών μικρών μεγεθών στα  ρούχα τους.

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

ntelikou_natalia07@yahoo.gr

6974720902

Posted on Μαΐου 5, 2012, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: