Έρευνα: Η διαιτητική βιταμίνη Ε αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση του καρκίνου από ότι τα συμπληρώματα

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Prevention Research παρουσιάστηκαν τα οφέλη των διάφορων τύπων της βιταμίνης Ε στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ωστόσο οι συγγραφείς  επισημαίνουν ότι σε πρόσφατες κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας  ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος της βιταμίνης Ε σε συμπληρώματα διατροφής, η α-τοκοφερόλη  δεν βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Γενικά υπάρχουν 8 τύποι της βιταμίνης Ε: 4 τοκοφερόλες ( α-, β-, γ-, δ-) και 4 τοκοτριενόλες  ( α-, β-, γ-, δ-). Η α-τοκοφερόλη  είναι η κύρια πηγή βιταμίνης Ε που βρίσκουμε σε  συμπληρώματα διατροφής και στη δυτικού τύπου διατροφή.

Οι τοκοτριενόλες βρίσκονται σε μικροποσότητες στα φυτά. Παρόλα αυτά μερικές πηγές με υψηλά επίπεδα τοκοτριενολών είναι το φοινικέλαιο, τα δημητριακά, το πίτυρο ρυζιού  και η κίτρινη χρωστική αννάτο(annatto)  E160b ή μπιξίνη (bixin).

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι 2 τύποι βιταμίνης Ε, γ- και δ- τοκοφερόλη, οι οποίες βρίσκονται στη σόγια, στο κραμβέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και στους ξηρούς καρπούς επιδρούν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέως εντέρου, των πνευμόνων, του μαστού και στον προστάτη. Παρατήρησαν ότι στα πειραματόζωα οι 2 αυτοί τύποι βιταμίνης Ε αναστρέφουν την εμφάνιση καρκίνου και ελαττώνουν την ανάπτυξή του.

Όταν τα πειραματόζωα εκτίθονταν σε υπόστρωμα που προκαλούσε καρκίνο, η ομάδα που διατρέφονταν με αυτούς τους τύπους τοκοφερολών είχαν λιγότερους και μικρότερους όγκους. Όταν τα καρκινικά κύτταρα χορηγούνταν στα ποντίκια, αυτές οι τοκοφερόλες επιβράδυναν την ανάπτυξη των όγκων.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές αυτής της μελέτης τόνισαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν είχαν ευεργετικά αποτελέσματα, επειδή περιέχουν κυρίως τον τύπο της α-τοκοφερόλης η οποία δεν έχει παρόμοιες ωφέλιμες επιδράσεις στον καρκίνο.

Έτσι συστήνουν διατροφή και συμπληρώματα πλούσια σε γ και δ τοκοφερόλη αντίθετα με εκείνα με υψηλές δόσεις α-τοκοφερόλης.

Παρόλα αυτά όταν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε κρίνεται απαραίτητη, οι ερευνητές συστήνουν ένα μείγμα βιταμινών Ε που αποδεικνύει ότι η πρόσληψή τους από τη διατροφή μας είναι το καλύτερο συμπλήρωμα.

Πηγή: Cancer Prevention Research

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ntelikou_natalia07@yahoo.gr

6974720902

 

Posted on Απρίλιος 27, 2012, in ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: