Τροφή για τον εγκέφαλο: βατόμουρα και φράουλες

Η άνοιξη είναι η εποχή για φρέσκα ζουμερά βατόμουρα (blueberries, blackberries, rawsberries) και φράουλες τα οποία φαίνεται να ωφελούν τον εγκέφαλό μας…

Συγκεκριμένα, ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Annals of Neurology ότι γυναίκες που κατανάλωναν μούρα πιο συχνά για μια συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασαν μικρότερη μείωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη και η προσοχή καθώς μεγάλωναν, από γυναίκες που δεν τα κατανάλωναν συχνά. Τα ευρήματα αυτά δεν επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να αποτρέψει την άνοια που σχετίζεται με τη γήρανση ή να επιβραδύνει τη νόσο Alzheimer, αλλά δείχνουν ότι τα φρούτα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση ενός υγιή εγκεφάλου.

Η προστατευτική επίδραση των μούρων και των φραουλών δεν είναι νέο εύρημα. Αλλά οι προηγούμενες μελέτες γινόντουσαν κυρίως σε ζώα και σε μόνο ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, γεγονός που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι δεν ευθύνονταν τα μούρα, αλλά κάτι άλλο που επηρέαζε την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος εκτελούσε τις λειτουργίες του.

Η συγκεκριμένη έρευνα ασχολήθηκε με αυτό το κενό, εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες μιας ομάδας 16.000 γυναικών. Κατά τη διάρκεια της 50ης και 60ης ηλικίας τους, και κάθε τέσσερα χρόνια, οι γυναίκες απαντούσαν σε ερωτηματολόγιο μέσω τηλεφώνου για το τι κατανάλωναν. Στα 70 τους χρόνια, υποβλήθηκαν σε έξι διαφορετικά γνωστικά τεστ λειτουργίας. Συμπεριλήφθηκαν επίσης στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, το εισόδημα των γυναικών και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που μπορεί να επηρέαζαν τη γνωστική λειτουργία.

Τα ευρήματά επιβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μούρα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών τους, κατά περίπου 1,5 έως 2,5 έτη. Οι ερευνητές συνεχίζοντας την ανάλυση συμπέραναν ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να είναι υπεύθυνη και για άλλες συνήθειες ή χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, όπως η εκπαίδευση και η συμμετοχή σε πνευματικές λειτουργίες όπως η εκμάθηση νέων γλωσσών ή η διατήρηση πολλών κοινωνικών δεσμών.

Η προσοχή των ερευνητών στράφηκε στα μούρα, διότι μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το κλειδί στην περίπτωσή τους είναι τα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη μνήμη. Ως αντιοξειδωτικά επίσης, τα φλαβονοειδή καταπολεμούν την φλεγμονή και την οξείδωση, δύο διαδικασίες που επηρεάζουν τη γήρανση των κυττάρων του εγκεφάλου.

Προσθέστε λοιπόν άφοβα τα γευστικά μούρα και τις φράουλες στην διατροφή σας για δυνατότερη μνήμη και οξύτητα, αλλά και για να επιβραδύνετε την γήρανση των κυττάρων του εγκεφάλου…

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ntelikou_natalia07@yahoo.gr

6974720902

Posted on Απρίλιος 26, 2012, in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: