Από το αγρόκτημα… στο πιάτο μας!

Από το αγρόκτημα… στο πιάτο μας!

Βρίσκεστε μπροστά από τον πάγκο των βιολογικών τροφίμων-κοινό θέαμα πλέον στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ και επίσης μπροστά σε ένα δίλλημα… Από τη μία πλευρά, έχετε ένα συμβατικό μήλο. Από την άλλη, ένα βιολογικό.  Και τα δύο μήλα είναι λαμπερά και κόκκινα. Και τα δύο παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες και δεν περιέχουν λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη. Ποιο να επιλέξετε όμως?

Όλο και περισσότερα βιολογικά τρόφιμα εμφανίζονται στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων της γειτονιάς. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα επειδή ανησυχούν για το περιβάλλον. Ενώ άλλοι  για να περιορίσουν τις χημικές ουσίες, ειδικά τα φυτοφάρμακα στη διατροφή τους.

Η λέξη «βιολογικό» αναφέρεται στον τρόπο που οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα γεωργικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα  δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Οι πρακτικές της βιολογικής γεωργίας αποσκοπούν στην αναβάθμιση του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της ρύπανσης. Οι αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα  δεν χρησιμοποιούν συμβατικές μεθόδους για αναπαραγωγή, περιορισμό των ζιζανίων ή για πρόληψη των ασθενειών των ζώων.

Μια κοινή ανησυχία με τα βιολογικά τρόφιμα είναι το κόστος. Τα βιολογικά τρόφιμα κοστίζουν αρκετά περισσότερο από ό, τι τα συμβατικά αντίστοιχά τους. Οι υψηλότερες τιμές οφείλονται, εν μέρει, σε πιο ακριβές γεωργικές πρακτικές. Επίσης επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά, μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα. Τέλος, ορισμένα βιολογικά προϊόντα μπορεί να μη φαίνονται τέλεια όπως έχουμε συνηθίσει αλλά να έχουν περίεργα σχήματα, διαφορετικά χρώματα ή μικρότερα μεγέθη.

Τα βιολογικά τρόφιμα όντως κοστίζουν περισσότερο… Είναι όμως ασφαλέστερα και πιο θρεπτικά ώστε να ικανοποιούν τη σχέση ποιότητας-τιμής? Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα υπόλοιπα. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις που διακρίνουν τα βιολογικά προϊόντα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ φαίνεται ότι  τα θρεπτικά συστατικά τους μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ισχυρισμοί υπάρχουν επίσης για την υπεροχή των βιολογικών έναντι των συμβατικών σε παραμέτρους όπως στο θέμα του αζώτου, της βιταμίνης C, των φαινολών και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας.

Τα τρόφιμα με το βιολογικό σήμα έχουν πολύ μικρότερη συγκέντρωση  υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με τα περισσότερα συμβατικά τρόφιμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Τί συμβαίνει με τις πρόσθετες χημικές ουσίες όταν το ζώο φτάνει στο πιάτο μας? Οι πρόσθετες αυτές χημικές ουσίες αφομοιώνονται και αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση της τροφής. Εντούτοις, τα κατάλοιπα για τα περισσότερα προϊόντα – της βιολογικής και μη καλλιέργειας – δεν υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας που καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έχει πάντως διαπιστωθεί ότι η παραγωγή των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων  υπερτερεί κυρίως στο ότι είναι απαλλαγμένη από αντιβιοτικά και ορμόνες.

Όσον αφορά τη γεύση, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη προτίμηση εξαιτίας της καλύτερης γεύσης τους. Όμως, τα βιολογικά τρόφιμα είναι συνήθως πιο φρέσκα, γιατί δεν περιέχουν συντηρητικά και πρέπει να καταναλωθούν το συντομότερο. Τα πιο φρέσκα τρόφιμα συνήθως προτιμώνται περισσότερο.

Κριτήρια επιλογής τροφίμων

  • Αν ανησυχείτε για τα φυτοφάρμακα, αλλά τα βιολογικά προϊόντα σας φαίνονται αρκετά ακριβά, θα μπορούσατε να αγοράσετε βιολογικά μόνο τα τρόφιμα που τρώτε πιο συχνά. Ή μόνο αυτά που φαίνεται να έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα όταν καλλιεργούνται σε παραδοσιακές γεωργικές καλλιέργειες. Όπως για παράδειγμα από την ομάδα των φρούτων και των λαχανικών: το σέλινο, τα ροδάκινα, τις φράουλες, τα μήλα, τα νεκταρίνια, τις πιπεριές, το σπανάκι, τα κεράσια και τις πατάτες.
  • Η παιδική ηλικία θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τροφίμων όπου τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στα φυτοφάρμακα επειδή, λόγω της ανάπτυξης καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού σε σχέση με το βάρος τους από ό, τι οι ενήλικες.
  • Ποικιλία σημαίνει ασφάλεια. Όσο πιο μεγάλη ποικιλία τροφίμων καταναλώνουμε, η πιθανότητα να διαπιστωθεί ότι είναι επιβαρημένα και επιβλαβή για την υγεία μας μειώνεται… Επιλέξτε λοιπόν μια ποικιλία τροφίμων από διάφορες πηγές. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ποικιλία και ποσότητα θρεπτικών συστατικών και μείωση της πιθανότητας έκθεσης σε φυτοφάρμακα.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Ακριβώς επειδή ένα προϊόν που λέει ότι είναι βιολογικό ή περιέχει βιολογικά συστατικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η πιο υγιεινή λύση. Μερικά βιολογικά προϊόντα μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά ή θερμίδες.
  • Αγοράστε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Ελέγξτε την τοπική αγορά. Επισκεφθείτε τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, όπου  ο καταναλωτής προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε καλές τιμές.
  • Το βιολογικό τρόφιμο δεν σημαίνει ότι είναι και πιο καθαρό από ατμοσφαιρικούς ρύπους ή άλλους ρύπους που μεταφέρονται με τον αέρα. Είναι απαλλαγμένο μόνο από χημικές ουσίες και τεχνητά μέσα ανάπτυξης του φυτού ή εκτροφής των ζώων.

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ntelikou_natalia07@yahoo.gr

6974720902

 

Posted on Απρίλιος 17, 2012, in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΡΟΦΙΜΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: