Τρώω από συνήθεια!

Άσκοπη υπερκατανάλωση τροφίμων λόγω… ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ

Αγοράζετε πάντα ποπ κορν στο σινεμά;  Ή σνακ, ενώ είστε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση;

Image

Μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στο Λος Άντζελες αποκάλυψε γιατί  οι άνθρωποι καταναλώνουν συνήθως ανθυγιεινές  και μεγάλες ποσότητες τροφίμων από συνήθεια, ακόμα και όταν τρώνε μπαγιάτικο φαγητό  και πρότεινε έναν τρόπο για την καταπολέμηση της άσκοπης κατανάλωσης .

Οι ερευνητές του USC απάντησαν στο  γιατί οι κακές διατροφικές συνήθειες παραμένουν ακόμα και όταν τα τρόφιμα που τρώμε δεν έχουν καλή γεύση. Η μελέτη παρουσιάζει επίσης πολύ απλούς τρόπους για  το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνήθειές μας  έτσι ώστε να αποκτήσουμε

τον έλεγχό του τι τρώμε.

Σε ένα έξυπνο πείραμα, οι ερευνητές έδωσαν σε άτομα που κατέφθαναν  στον κινηματογράφο από μια μεγάλη συσκευασία  ποπ κορν . Το δείγμα των ατόμων χωρίστηκε σε αυτούς που δόθηκε φρέσκο ποπ κορν, που μόλις είχε ετοιμαστεί από το προσωπικό του κυλικείου και σε αυτούς που δόθηκε μπαγιάτικο ποπ κορν αρκετών εβδομάδων.

Οι θεατές που δεν επέλεγαν συνήθως ποπ κορν στο σινεμά, έφαγαν πολύ λιγότερο μπαγιάτικο ποπ κορν από το φρέσκο ποπ κορν. Γιατί  ακριβώς το ποπ κορν εβδομάδων δεν έχει καλή γεύση.

Αλλά οι θεατές που δήλωσαν ότι αγόραζαν συνήθως ποπ κορν στο σινεμά, έτρωγαν την ίδια ποσότητα ποπ κορν ανεξάρτητα με το αν  ήταν φρέσκο ή μπαγιάτικο. Με άλλα λόγια, για όσους έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν ποπ κορν στο σινεμά, δεν υπήρξε διαφορά στο αν το ποπ-κορν που δοκίμασαν ήταν καλό ή όχι.

«Όταν έχουμε φάει πολλές φορές ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, ο εγκέφαλός μας συνδέει το φαγητό με  το περιβάλλον και  μας κάνει να καταναλώνουμε φαγητό όσο αυτά τα  περιβαλλοντικά ερεθίσματα είναι παρόντα», λεεί ο επικεφαλής συγγραφέας David Neal, καθηγητής ψυχολογίας στο USC,  όπου διεξήχθη  η έρευνα.

Η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση  της υπερκατανάλωσης τροφής και τις συνθήκες που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε ακόμη και όταν δεν είναι πεινασμένοι ή δεν τους αρέσει το φαγητό.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφική τους συμπεριφορά ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό από  την προτίμηση τους στα τρόφιμα. Σε κανέναν δεν αρέσει το κρύο, σπογγώδες, πολλών εβδομάδων, ποπ κορν», λέει ο αντίστοιχος συντάκτης Wendy Wood, πρύτανης και καθηγητής ψυχολογίας και επιχειρήσεων στο USC. «Αλλά από τη στιγμή που έχουμε σχηματίσει μια διατροφική συνήθεια, δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε  το καλό φαγητό. Θα καταναλώσουμε ακριβώς την ίδια ποσότητα είτε  αν αυτό  είναι φρέσκο είτε μπαγιάτικο.»

Οι ερευνητές έλεγξαν την πείνα και το κατά πόσον άρεσε στους  συμμετέχοντες το ποπ κορν που τους δόθηκε. Οι ερευνητές έδωσαν, επίσης, ποπ κορν σε μια ομάδα ελέγχου βλέποντας  ταινία σε μια αίθουσα συσκέψεων, και όχι στον κινηματογράφο.

Στην αίθουσα συσκέψεων, ένα χώρο που δεν συνδέεται συνήθως με ποπ κορν. Έξω από το χώρο  του σινεμά, ακόμη και αυτοί που συνήθιζαν να τρώνε ποπ κορν παράλληλα με την ταινία , κατανάλωσαν πολύ λιγότερο μπαγιάτικο ποπ κορν από το φρέσκο ποπ κορν, και  έτσι διαπιστώθηκε ο βαθμός στον οποίο τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν αυτόματη διατροφική συμπεριφορά.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ακριβώς πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το περιβάλλον μας στην εκδήλωση ανθυγιεινής συμπεριφοράς,» είπε ο Neal. «Μερικές φορές  η θέληση και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν και πρέπει  να ελέγξουμε το περιβάλλον μας.»

Σε ένα άλλο πείραμα  στο σινεμά, οι ερευνητές εξέτασαν μια απλή διαταραχή της αυτόματης διατροφικής συνήθειας. Για άλλη μια φορά χρησιμοποιώντας μπαγιάτικο και φρέσκο ποπ κορν, οι ερευνητές ζήτησαν από τους  συμμετέχοντες  που παραβρέθηκαν για μια προβολή ταινίας να φάει ποπ κορν είτε με το κυρίαρχο(αυτό που συνήθιζαν να τρώνε και να χρησιμοποιούν περισσότερο στην καθημερινότητα τους ) ή με το μη κυρίαρχο χέρι τους.

Η χρήση του μη-κυρίαρχου χεριού φάνηκε να διατάραξε τις διατροφικές συνήθειες και να έκανε τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή σε αυτά που έτρωγαν. Κατά τη χρήση του μη-κυρίαρχου χεριού, οι θεατές έτρωγαν πολύ λιγότερο από το μπαγιάτικο από ότι από το φρέσκο ποπ κορν, και αυτό συνέβη ακόμη και σε εκείνους με ισχυρές διατροφικές συνήθειες.

«Δεν είναι πάντα εφικτό για όσους κάνουν δίαιτα να αποφύγουν ή να μεταβάλλουν το περιβάλλον στο οποίο συνήθως  κυριαρχεί η υπερφαγία», δήλωσε ο Wood. «Πιο εφικτό, ίσως, είναι για όσους κάνουν δίαιτα να προκαλούν την ενεργό διατάραξη των καθιερωμένων προτύπων για τον τρόπο που τρώνε μέσα από απλές τεχνικές, όπως η αλλαγή του χεριού που χρησιμοποιούν για να φάνε.»

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Posted on Απρίλιος 16, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: