Διατροφικές διαταραχές: φταίνε οι γονείς;

Όταν εντοπίζεται μια διατροφική διαταραχή, υπάρχει η ανάγκη να καταλάβουμε από πού προήλθε: τι την προκάλεσε και ποιος ευθύνεται. Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που δημιουργούν μια τέτοια κατάσταση όπως το οικογενειακό περιβάλλον, η πίεση της καθημερινότητας του, η ιδιοσυγκρασία του, τα γονίδια, τα μέσα ενημέρωσης, η κοινωνία κλπ.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9

Ποιος είναι όμως ο ρόλος του γονέα, πόση επιρροή μπορεί να ασκήσει στο παιδί του, και ποιές  πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει για να αποτρέψει μια διατροφική διαταραχή στο παιδί του;

Ο γονέας δημιουργεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο ένα παιδί μεγαλώνει:

  • τις τροφές που καταναλώνει
  • πως βλέπει το φαγητό και το σώμα του
  • πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν

Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς έχουν ισχυρότερη επιρροή σε ένα παιδί από έναν εξωτερικό παράγοντα. Εάν ο γονέας βρίσκετε σε δίαιτα, το παιδί είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, ενώ αν ο γονέας προσπαθεί απεγνωσμένα να χάσει βάρος, το παιδί είναι πιο πιθανό να αγωνίζεται για την απώλεια του βάρους του. Επίσης, αν ο γονιός έχει μια κακή σχέση με το φαγητό ή το σώμα του, την ίδια θα ενστερνιστεί και το παιδί. Αυτό είναι το σιωπηλό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί.

Αν και η επιρροή των γονέων φθίνει όσο το παιδί μεγαλώνει, οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν ισχυρή επιρροή, περισσότερο από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Έτσι είναι αδύνατο να μην εκτιμηθεί ο ρόλος του γονέα και το περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τους γονείς στην εξέλιξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δημιουργούν μια διατροφική διαταραχή, αλλά το περιβάλλον που οι γονείς δημιουργούν, οι πεποιθήσεις του παιδιού και οι δράσεις του γύρω από τα τρόφιμα και το φαγητό (όπως και για άλλες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής).  

Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να είσαι ένας καλός γονιός και αναθρέψεις υγιή παιδιά, τα οποία να βρίσκονται σε ένα υγιές σωματικό βάρος.Η κοινωνία μας δεν έχει προετοιμάσει τους γονείς  κατάλληλα για την σωστή ανατροφή ενός παιδιού, ιδίως όσον αφορά την διατροφή τους (όχι μόνο για τα τρόφιμα αλλά και για τη στάση τους γύρω από τη διατροφή, τα ερωτήματα / ανησυχίες για τη διατροφή, ή γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο στη διατροφή τους).

Περιμένουμε πολλά πράγματα από τους γονείς, αλλά πρέπει να τους δώσουμε μερικά εργαλεία. Και οι γονείς προσπαθούν να επιτύχουν καθημερινά όλο και περισσότερα, γεγονός το οποίο μειώνει τον ελεύθερο χρόνο τους ώστε να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους.

bio image4

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Κλιν. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Clinical Nutrition

longevityway@gmail.com

6974720902

Ρωτήστε τον ειδικό:

Posted on Απρίλιος 16, 2012, in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: