Ανακάλυψε τα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή σου

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα «κακά λίπη«; Mπορεί να βλάψουν την υγεία σας ;

Σκέφτεστε πιθανώς τα κορεσμένα… Είναι αυτά που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, της LDL καθώς και τους κινδύνους εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

trans

 

Πρέπει να ξέρετε ότι τα κορεσμένα λίπη ανήκουν στην ομάδα των τρανς λιπαρών.

Ο κακός

Τα τρανς λιπαρά οξέα χτυπούν με διπλό στόχο στην υγεία μας. Έτσι  μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, αλλά επίσης μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της HDL, ή της «καλής» χοληστερόλης. Μαζί αυτές οι δύο καταστάσεις αποτελούν πρωταρχικό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, και είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί θεωρούν τα τρανς λιπαρά τον κακό από τα κορεσμένα λίπη.

Τι μπορούμε να κάνουμε; 

Αρχικά, μειώνουμε το ποσοστό των κορεσμένων και τρανς λιπαρών στην καθημερινή διατροφή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε τροφές μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τα χαμηλότερα σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και άπαχο κρέας(περιέχουν λιγότερο συνολικό λίπος, λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερα τρανς λιπαρά).

Επίσης, κάνοντας τα δικά μας σπιτικά γεύματα, μπορούμε να ελέγξουμε το ποσοστό λίπους που τρώμε. Επιλέξετε τον τύπο και την ποσότητα του λίπους σε κάθε συνταγή που θα προετοιμάσετε.

Που κρύβονται τα τρανς λιπαρά

Το είδος των λιπών έχει να κάνει με τον αριθμό του υδρογόνου σε κάθε είδος του μορίου του λίπους.

Όταν τα μόρια είναι όλα συνδεδεμένα με υδρογόνο δηλαδή είναι κορεσμένα με αυτό, το λίπος τείνει να είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μονοακόρεστα λίπη έχουν ένα διπλό δεσμό στην ανθρακική τους αλυσίδα και τα πολυακόρεστα λίπη έχουν περισσότερα από έναν διπλό δεσμό. Και τα δύο είναι καλύτερα για την υγεία από ότι τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά.

Όμως, τα τρανς λιπαρά οξέα κάνουν τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα.  Παίρνουν το όνομά τους από την ξεχωριστή χημική δομή τους. Απαντώνται στη φύση σε μικρές ποσότητες στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά μπορούν να βρεθούν σε υψηλότερες ποσότητες σε μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται κυρίως στο μαγειρικό λίπος, σε μερικές μαργαρίνες και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όταν οι κατασκευαστές τροφίμων χρειάζονται μια πιο σταθερή, στερεά μορφή του ελαίου για τα προϊόντα τους, υδρογονοποιούν τα φυτικά έλαια. Η διαδικασία αυτή αλλάζει τη χημική δομή του λίπους, μετατρέποντας ένα μέρος της σε τρανς λιπαρά. Το έλαιο δεν απορροφά  όλο το υδρογόνο για να γίνει πλήρως κορεσμένο, όμως θα έχει μετατραπεί σε επιβλαβές είδος λίπους.

Τα τρανς λιπαρά παραμονεύουν σε όλα τα εμπορικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια ή λίπη.  Επίσης, κρύβονται σε λάδια τηγανίσματος που χρησιμοποιούνται από τις αλυσίδες των fast food. (Το 1998 μια ολλανδική μελέτη εκτίμησε ότι το λάδι τηγανίσματος στις αλυσίδες fast food, αποτελείται  κατά το ένα τρίτο από τρανς λιπαρά.)

 

Κοινά τρόφιμα που πιθανόν να περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα είναι:

• Οι περισσότερες μαργαρίνες και τα λίπη ζαχαροπλαστικής

τηγανισμένο λάδι σε επεξεργασμένα τρόφιμα

τηγανητά fastfood, όπως οι τηγανητές πατάτες

• Και κάποια από τα τρόφιμα με σήμανση στη διατροφική ετικέτα «μερικώς υδρογονωμένα έλαια» στον κατάλογο των συστατικών, όπως: κράκερ, κέικ, γλυκά και αλμυρά σνακ, τσιπς, ντόνατς, κρούστες πίτας, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, κατεψυγμένες βάφλες, ποπ κορν, συσκευασμένα μπισκότα , και άλλα ψημένα και τηγανισμένα τρόφιμα.

Η ημερήσια κατανάλωση των τρανς λιπαρών οξέων

Πόσο τρανς λιπαρά κάνει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση; Είναι σχεδόν αδύνατο να απαντηθεί με ακρίβεια αυτό το ερώτημα, επειδή οι παρασκευαστές τροφίμων δεν είναι ακόμη υποχρεωμένοι να αναγράφουν στην ετικέτα τροφίμων τα ποσοστά των τρανς-λιπαρών οξέων. Και όταν ένα προϊόν περιέχει επιβλαβή λιπαρά, δεν γίνεται καμία αναφορά στην περιεκτικότητα τους στο τρόφιμο.

Χρησιμοποιήστε τη διατροφική ετικέτα

Μέχρι να επιτευχθεί η υποχρεωτική επισήμανση στις ετικέτες τροφίμων για πληροφορίες σχετικά με τα τρανς λιπαρά, καλό είναι να ελέγχετε την ετικέτα των συστατικών για ύπαρξη λέξεων όπως  «μερικώς υδρογονωμένα έλαια». Αν αυτές βρίσκονται στα τρία πρώτα συστατικά σε ένα συγκεκριμένο προϊόν διατροφής, καθώς και αν αυτό το τρόφιμο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε συνολικό λίπος, πιθανόν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών στα τρόφιμα αυτά.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες από μαργαρίνες στα γραμμάρια μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών σε συνδυασμό με το συνολικά γραμμάρια λίπους και γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε τα γραμμάρια τρανς λιπαρών οξέων, κάνοντας λίγα μαθηματικά:

Βήμα 1ο  – Αθροίστε τα γραμμάρια κορεσμένου λίπους, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά.

Βήμα  2ο  – Αν ο αριθμός από το βήμα 1 είναι μικρότερος από τη συνολική ποσότητα του λίπους στην ετικέτα, μπορείτε να υποθέσετε ότι το ποσό που λείπει είναι τα γραμμάρια των τρανς λιπαρών.

Περισσότεροι λόγοι για να αποφύγουμε τα τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες. Σε μια μελέτη το 2001, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες αντικατέστησαν το 2% των τρανς λιπαρών οξέων που έτρωγαν με πολυακόρεστα λιπαρά, μειώθηκε ο κίνδυνος για διαβήτη κατά 40%.

Αλλά για τις γυναίκες, οι κίνδυνοι δεν σταματούν εκεί. Τα τρανς λιπαρά μπορεί να αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα τρανς λιπαρά οξέα είναι καρκινογόνες ουσίες, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα των διατροφικών τρανς λιπαρών οξέων διπλασίασαν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν βρίσκονταν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Τα τρανς λιπαρά έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Μια ολλανδική μελέτη πρότεινε τη σύνδεση μεταξύ της ποσότητας των τρανς λιπαρών οξέων που αποθηκεύονται στο σώμα και του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Για μια εξατομικευμένη διατροφή για μείωση των τρανς λιπαρών οξέων στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε το διατολόγο σας.

 

bio image4

Ναταλία  Ντελίκου Μπενέτου

Κλ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc Clinical Nutrition

e-mail: longevityway@gmail.com

mob: 6974720902

Ρωτήστε τον ειδικό:

Γραφτείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τα νέα του 

cropped-tel1.jpg

 

 

Posted on Απρίλιος 16, 2012, in ΔΙΑΙΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: