Ζάχαρη: Ώρα να περιορίσουμε την κατανάλωσή της?

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης θα πρέπει να περιοριστεί, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο! Η ζάχαρη είναι εθιστική. Η προσωπική παρέμβαση είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί…

Τα αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης της

  Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή δεν προσθέτει μόνο θερμίδες… Η μεγάλη κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας τα οποία συμβαίνουν ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.  Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: 

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (η φρουκτόζη αυξάνει το ουρικό οξύ το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης).
  • Διαβήτης
  • Αύξηση των λιπιδίων του αίματος (τριγλυκερίδια)
  • Παχυσαρκία
  • Ηπατικά προβλήματα

Η ζάχαρη μας δίνει δυνατότητα κατάχρησης της …Όπως συμβαίνει με τον καπνό και το αλκοόλ… δρα στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνει την επαναπρόσληψη…

Ένα βασικό σημείο

Τα φυσικά πρόσθετα σακχάρων σε τρόφιμα όπως τα φρούτα ή το γάλα… Η προσθήκη ζάχαρης ορίζεται ως» κάθε γλυκαντικό που περιέχει μόριο φρουκτόζης και προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία.»

Προοπτική περιορισμού κατανάλωσης ζάχαρης

Τα σάκχαρα από μόνα τους δεν είναι επιβλαβή, αν καταναλωθούν με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα φρούτα, και σε ισοθερμιδικές δίαιτες. Είναι όμως δύσκολο να εξισορροπηθούν οι θερμίδες όταν καταναλώνονται πολλά σάκχαρα. Μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν τόση ποσότητα ζάχαρης που προσθέτουν έως και το μισό ημερήσιο όριο των θερμίδων τους για τη διατήρηση του βάρους. Ένα καλό πρώτο βήμα για όποιον προσπαθεί να μειώσει τη ζάχαρη, είναι να μειώσει ή να περιορίσει στο ελάχιστο τα ζαχαρούχα ποτά.

Πώς να την περιορίσουμε;

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του αλκοόλ και του τσιγάρου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και για τη ζάχαρη:

Προτάσεις που αναφέρονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature από τον Robert H. Lustig, MD, καθηγητή παιδιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης για την παχυσαρκία:

  • Φορολογία στα ζαχαρούχα τρόφιμα. (Ο φόρος ήδη εξετάζεται και όπως επισημαίνει για να λειτουργήσει πρέπει να είναι μεγάλος της τάξεως του  $ 1 για κάθε αναψυκτικό)
  • Περιορισμός της διαθεσιμότητας. Ακόμη οι απαιτήσεις αδειοδότησης για τις αυτόματες μηχανές πώλησης θα μπορούσαν να είναι αυστηρότερες.
  • Ορισμός ορίου ηλικίας για την αγορά των ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων.
  • Σωστή επισήμανση για το ποσό των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφική ετικέτα. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά σάκχαρα αναγράφονται στην ετικέτα, δεν διευκρινίζεται το ποσό των φυσικών και το ποσό που προστέθηκε.

Οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τη λίστα με τα συστατικά για να ανακαλύψουν εάν ένα προϊόν έχει πρόσθετα σάκχαρα. Μεταξύ των διαφόρων ονομάτων των προστιθέμενων σακχάρωνσυμπεριλαμβάνονται:

Corn syrup / σιρόπι καλαμποκιού

High-fructose corn syrup / υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού

Fruit juice concentrate /  συμπυκνωμένος χυμός φρούτων

Maltose / μαλτόζη

Dextrose / δεξτρόζη

Sucrose / σακχαρόζη

Honey / μέλι

Maple syrup / σιρόπι από σφένδαμο

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή:

Lustig, R. Nature, Feb. 2, 2012.

Robert Lustig, MD, pediatric endocrinologist at the University of California, San Francisco Benioff Children’s Hospital; professor of clinical pediatrics, UCSF Center for Obesity Assessment, Study, and Treatment.

Posted on Απρίλιος 11, 2012, in ΔΙΑΙΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: