ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Για μια σωστή εκκίνηση στη διατροφική αξιολόγηση αλλά και στην πορεία της προσπάθειάς σας είναι απαραίτητη η ανάλυση της σύστασης του σώματος αλλά και οι σωματομετρήσεις.

Ανάλυση σύστασης σώματος:

Ανάλυση_Σύστασης_Σώματος_ Longevity Way

λιπώδης μάζα

άλιπη μάζα

ενυδάτωση οργανισμού

με τη μέθοδο βιοηλεκτρικής αντίστασης BIA (Bioelectric Impedance Analysis)

Σωματομετρήσεις:

σωματομετρήσεις_ Longevity Way

Βάρους (Ψηφιακός Ζυγός)

Περιφέρεια Μέσης

Περιφέρεια Γλουτών

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Γιατί είναι απαραίτητες οι μετρήσεις σε ένα πρόγραμμα διατροφής

 • Επιτρέπουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητα του προγράμματος διατροφής εντοπίζοντας ακριβώς από που προέρχονται η αλλαγές στο βάρος (από λίπος, μυς ή νερό).
 • Θεσπίζουν ένα σημείο αναφοράς για τη σύνθεση του σώματος, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται σε τακτική βάση οι βελτιώσεις από τη διατροφή και την άσκηση.
 • Παρέχουν πιθανές απαντήσεις στα «κολλήματα στο βάρος»-ένα  κοινό πρόβλημα των ατόμων σε δίαιτα.
 • Βοηθούν να παρακολουθείται η αύξηση της μυϊκής μάζας, ως αποτέλεσμα της άσκησης ή / και της διατροφής και προειδοποιούν για τυχόν απώλεια μυών που προκαλείται από την καθιστική ζωή, τη διαδικασία γήρανσης ή κάποια ασθένεια.
 • Εξήγηούν τις «μυστηριώδης» αυξήσεις  ή απώλειες στο βάρος που σχετίζονται με περιοδικά φουσκώματα ή αφυδάτωση.

Μάθετε περισσότερα για τις μετρήσεις:

 • Ποσοστό Σωματικού Λίπους % στο συνολικό βάρος σώματος.
 • Βάρος Σωματικού Λίπους. Σε κάθε κιλό σωματικού λίπους είναι αποθηκευμένες περίπου 3.500 θερμίδες
 • Άλιπη Μάζα. Τα κιλά της άλιπης μάζας στο σώμα, κυρίως μύες και όργανα αντιπροσωπεύουν το ποσό του βάρους  που δεν είναι λίπος.
 • Ποσοστό % Άλιπης  Μάζας στο συνολικό βάρος σώματος
 • Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (KCal): Ο αριθμός των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα κάθε ημέρα ώστε να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες ώστε να συντηρηθεί στη ζωή (αναπνοή, κυκλοφορία του αίματος, σκέψη, λειτουργία κυττάρων και αδένων,αύξηση του οργανισμού, διατήρηση του μυικού τόνου και της θερμοκρασίας του σώματος)
 • Ποσότητα  νερού στο σώμα. Μια μέτρηση των λίτρων του νερού στο σώμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ώστε να εξηγηθεί η απότομη απώλεια ή πρόσληψη βάρους. Ένα λίτρο νερού ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Τα περισσότερα από τα υγρά του σώματος περιέχονται στην άλιπη μάζα σώματος, η οποία φυσιολογικά περιέχει 70-75% νερό.
 • Στόχος βάρους κάτω από ιδανικές συνθήκες. Βασίζεται στην υπόθεση ότι όλη η απώλεια βάρους που πραγματοποιείται είναι λίπος χωρίς αυξομείωση της άλιπης μάζας. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, κάθε απώλεια βάρους πρέπει να είναι λίπος και μία μικρή ποσότητα της άλιπης μάζας να αυξάνεται.  Για τον λόγο αυτό το στοχευμένο βάρος μπορεί να αλλάζει ελαφρώς, με την τροποποίηση της διατροφή και της άσκησης. Για έναν υγιεινό τρόπο ζωής,  το πραγματικό  και το στοχευμένο βάρος πρέπει να ταυτίζονται.
 • Φυσιολογικό ποσοστό λίπους για το φύλο και την ηλικία. Αυτή η ένδειξη δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα το «καλύτερο»  ποσοστό λίπους. Για παράδειγμα, άτομα χαμηλού βάρους πέφτουν συχνά πολύ κάτω από αυτές τις τιμές-στόχους. Η ένδειξη αυτή έχει σημασία για άτομα που έχουν την τάση να είναι υπέρβαρα  αλλά γενικά θεωρούνται υγιή.

Η μέθοδος BIA:

Βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος συμπεριφέρονται σαν καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος και μετρά την ηλεκτρική αντίσταση του σώματος.

Η διαδικασία της εξέτασης:

Πραγματοποιείται με τον εξεταζόμενο σε ύπτια θέση, όπου του εφαρμόζονται τέσσερα ηλεκτρόδια, δύο σε ένα χέρι και δύο σε ένα πόδι, και στη συνέχεια του διοχετεύεται ρεύμα χαμηλής έντασης 50 kHz.

Η προκύπτουσα ένδειξη, όταν εφαρμοστεί στο εκάστοτε ύψος,  είναι ένας δείκτης του συνολικού νερού και της άλιπης μάζας του σώματος.

Το σώμα αποτελείται από άλιπο και λιπώδη ιστό, καθώς και από νερό. Το άθροισμα τους ισούται με το βάρος της ζυγαριάς. Η άλιπη μάζα περιλαμβάνει το μυικό ιστό, τα οστά, τα  όργανα ζωτικής σημασίας κα. Τόσο ο λιπώδης όσο και ο άλιπος ιστός περιέχουν νερό.

Για  μια υγιή και καλή λειτουργία του σώματος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το βάρος του λιπώδη και άλιπου ιστού να βρίσκονται σε ισορροπία.

Προσδιορισμός ΒΜΙ Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): 

Προσδιορίζει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Εικόνα σώματος σύμφωνα με το ΔΜΣ

Προσδιορισμός  αναλογίας μέσης-ισχίου WHR (Waist-Hip Ratio)

Προσδιορισμός της κατανομής του σωματικού λίπους στο σώμα, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο το αποθηκευτικό λίπος είναι κατανεμημένο στα διάφορα μέρη του σώματος.

μετρήσεις μέσης - ισχύου

Ο προσδιορισμός αυτός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αφού πολλές φορές παίζει μεγαλύτερο ρόλο η κατανομή του λίπους παρά το συνολικό ποσοστό του λίπους, όπως για παράδειγμα στην σύνδεση του τοπικού λίπους με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πως αξιολογείται ο λόγος περιφέρειας μέσης προς ισχύου

Σωματομετρήσεις_ Longevity Way.png

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 6974720902

ή  συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: